Reageer op de plannen voor het Schumanplein: stuur een mail naar de Stad!

Publié le : 13 Oct 2020

Het Gewest wil het Schumanplein heraanleggen. We vatten de grote lijnen samen (alle details kunt u vinden op https://openpermits.brussels/fr/_04/PFD/1710911):

– Het huidige plein, ietwat voor water doordringbaar en met beplanting, zou worden vervangen door een openbare ruimte in gegoten beton, die in het midden afloopt door middel van brede traptreden.

– In het midden van het plein zou een soort luifel geplaatst worden, een grote ring op poten, met een spiegelend oppervlak aan de binnenkant.

– Er zou een gedeelde openbare ruimte komen voor voetgangers en fietsers (en openbaar vervoer) vanaf het Jubelpark tot aan de uitgang van de tunnel in de Wetstraat.

– De hele cirkel van het plein zou alleen nog gebruikt mogen worden door bussen, taxi’s en sommige overheidsvoertuigen. De Noord-Zuid verkeersstroom zou niet meer langs Schuman gaan maar wel via de Blijde Inkomstlaan (die tweerichtingsstraat wordt) en de Etterbeekse Steenweg. De Froissartstraat en de Oudergemlaan zouden doodlopen op het plein, behalve voor voertuigen met een vergunning. Door minder autoverkeer op het Schumanplein te hebben, zou het verkeer van de Kortenberglaan naar de Wetstraat vlotter moeten gaan.

– Op de Kortenberglaan zou een baanvak voor bussen en fietsers worden aangebracht in tegenrichting.

– Er zou een tweerichtingsfietspad komen langs de Noordkant van het plein.

– Op het plein, ook langs de Noordkant, zou als beveiliging tegen terrorisme een muurtje in de vorm van een halve boog worden aangebracht, waar passanten die van Noord naar Zuid (of andersom) willen gaan omheen zouden moeten wandelen of fietsen.

Vele burgers en verenigingen, waaronder Collectif Schuman, buurtcomités GAQ en AQL, fietsersverenigingen, vragen al bijna 20 jaar om een heraanleg van het Schumanplein, om het leefbaarder te maken en de ruimte beter te verdelen over de verschillende gebruikers. Ze wilden zo’n heraanleg in overleg vorm geven, in een co-creatieproces, waarin de bewoners en gebruikers van de wijk zouden worden betrokken, en ook de werknemers, de handelaars, de Europese instellingen. Helaas is het voorgestelde project niet op die manier tot stand gekomen.

Als u wilt reageren op het voorstel van het Gewest, omdat u, zoals wij, er niet tevreden mee bent of er vragen over heeft, of als u juist wilt laten weten dat u het een uitstekend voorstel vindt, stuur dan een mail, of eventueel een brief, naar Stad Brussel in het kader van het openbaar onderzoek. De deadline voor reacties is 15 oktober 2020. De Overlegcommissie zal op basis van de reacties een advies uitbrengen over de stedenbouwkundige vergunning voor het project. Om u het werk te vergemakkelijken hebben we een modelbrief opgesteld, die u naar wens kunt aanpassen of aanvullen.

De modelbrief kunt u ook vinden op de website van de GAQ: https://www.gaq.be

Verantwoordelijke uitgever : Barbara Bentein, Voorzitster, Rue Charles Quint 130, B – 1000 Bruxelles

Hier is de brief:

College van Burgemeester en Schepenen

Secretariaat van de Overlegcommissie

Departement Stedenbouw van de Stad Brussel

Anspachlaan 6

1000 BRUSSEL

Via email: Urb.overlegcommissie@brucity.be

Brussel, 14 oktober 2020

Geachte Burgemeester,

Geachte Schepenen,

Geachte leden van de Overlegcommissie,

Dames en heren,

Onderwerp:       Schumanplein en omgeving

Ref.:                      04/PFD/1710911

Ondergetekende (voornaam en naam) ___________________________ reageert bij dezen op het openbaar onderzoek over de heraanleg van het Schumanplein, als

  • Bewoner van de wijk
  • Winkelier, vakman/-vrouw of zelfstandige uit de wijk
  • Bewoner van het Schumanplein
  • Gebruiker van het Schumanplein en omliggende straten
  • Belangstellende bij dit project om andere redenen.

Ik wil u laten weten dat:

  • Ik het eens ben met de heraanleg van het Schumanplein zoals voorgesteld door het Gewest.
  • Ik het volledig oneens ben met de heraanleg van het Schumanplein zoals voorgesteld door het Gewest.
  • Ik het eens ben met de grote lijnen van het project van het Gewest. Maar ik heb de volgende specifieke punten van zorg (hieronder aangekruist) :
    • Ik verzet mij tegen het minerale karakter (beton en metaal) van het project en wil met name op het plein zelf meer groen zien (gras, bloemen, struiken, bomen), zodat regenwater ook beter wordt geabsorbeerd.
    • Ik verzet mij tegen de wijziging in de verkeersstromen op het plein en in de Blijde Inkomstlaan, en heb geen inzage gekregen in (of mee mogen werken aan) een gedetailleerd en ruim opgezet verkeersplan, met name m.b.t. het doorgaand verkeer vanaf de E40 naar het centrum van de Stad (of nog veel verder).
    • Ik verzet mij tegen de knip in het Noord-Zuidverkeer voor particuliere auto’s op het plein, en wil dat het mogelijk blijft om rond het plein te rijden met de auto.
    • Ik verwacht dat de residentiële straten van de wijk (Etterbeekse Steenweg, Stevinstraat, rest van de Maalbeekvallei en de Squareswijk) meer verkeer zullen krijgen en verzet mij daartegen.
    • Ik vrees dat het Jubelpark nog zwaarder zal gaan lijden onder luchtvervuiling en lawaai door in de Blijde Inkomstlaan tweerichtingsverkeer toe te staan, en er ontstaat ook een onveilige situatie voor de actieve weggebruikers.
    • Ik wil dat het zebrapad, een directe toegang met voorrang, tussen de Archimedesstraat en het midden van het plein blijft bestaan, en verzet mij tegen de veiligheidsmuur omdat het wandeltraject daardoor nog langer wordt. Dit is extra problematisch omdat de busroutes en -haltes veranderen, en er vaker moet worden overgestapt bij een halte aan de andere kant van het plein.
    • Ik wil niet dat er overheidsgeld wordt uitgegeven voor een ‘halfrond’ (de kuil met de brede treden) in het midden van het plein, omdat dit voor vele gebruikers een obstakel zal zijn.
    • Ik wil niet dat er overheidsgeld wordt uitgegeven voor de bouw van een ronde luifel, die het zicht op de Triomfboog van het Jubelpark, en op de gebouwen van de Europese instellingen, zal belemmeren, en die allerlei evenementen en manifestaties op het plein zal bemoeilijken.
  • Andere opmerkingen ___________________________________________________________

                                       ____________________________________________________________

Ik vraag aan de Overlegcommissie om rekening te houden met de aangekruiste punten. Ik wil graag/niet (keuze maken) worden uitgenodigd voor de Overlegcommissie, die gepland staat voor 28 oktober.

Hoogachtend,

Voornaam en naam:

Emailadres:

Handtekening:

En direct du blog